Pedofili hastalığı , kendi içinde bazı özel ayrımları olan ciddi bir problemdir. Temel olarak kişiye özgü ve kişiye özgü olmayan olarak 2 gruba ayrılılır. Kişiye özgü profiller sadece çocuklara karşı bir cinsel yönelim gösterirken, kişiye özgü olmayan pedofiller hem çocuklara hem de yetişkinlere cinsel yönelimde bulunabilirler.
Pedofili bireyin özellikli olarak yöneldiği bir yaş grubu olması halinde de bazı ayrımlar mevcuttur. Ergenlik öncesi yaşta olan çocuklara karşı yönelimlerde pedofili, ergenlik yaşı sonrasındaki çocuklara karşı yönelimlerde hebefiliden bahsedilirken, başka bir grup da sadece bebeklere yönelenleri yani, infantfili durumunu tanımlamaktadır.
Farklı boyutlarda kendini dışa vurabilen pedofilik girişimler,
Çocuklarla cinsel içerikli dialoglar kuma ve sözel istismar,
Çocuklara cinsel organın gösterilmesi, teşhircilik yani ekshibisyonizm
Çocukları soyarak seyretme, röntgencilik yani voyurizm,
Çocuğun yanında mastürbasyon yaparak tatmin sağlama,
Cinsel organın temas ettirilmesi , frotterizm,
Çocuğun bedenine cinsel amaçlarla dokunma,
Çocuğun pornografik yayınlar için kullanımı,
Oral seks ya da vajinal/anal giriş , penetrasyon
olarak sıralanabilir.
Pedofili bireylerin kendileri dahi çoğu zaman bu ayrımı farkedememektedir. Suç üstü yakalanma ve ihbar durumları haricinde, kendi istekleriyle gerekli mercilere başvuran pedofili birey sayısı çok az olduğu için, bu sınıflandırmalar için bir yüzde vermek çok zordur.
Yine de pedofil bireylerin önemli bir kısmının kişiye özgü olmayan yani hem çocuklara hem de yetişkinlere yönelim gösteren sınıfta yer aldığını söylemek mümkün. Burada yetişkinlere yönelim durumlarının çoğu, asıl dürtülere bir paravan sağlayarak toplumda daha kolay kabul görme ve gizlenme çabasını içeriyor.