Pedofil bireyler genellikle işlenen bir suçun neticesinde ortaya çıkmaktadır. Dünye genelinde pedofil bireylerin kendi istekleriyle araştırmalara katılmaları ender görülen bir durumdur. Verilerin bu kadar kısıtlı olması da, hastalığın tedavisine yönelik çalışmalar yapılabilmesini oldukça zor kılıyor haliyle.
Pedofilinin bir hastalık olup olmadığının bile hala tartışıldığı düşünülürse, bunun kesin bir tedavisi olmadığını da anlayabiliriz. Evet pedofilinin şuan için tedavisi mümkün değil, ancak kontrol altına alınması mümkün. Bir hastalığın kontrol altına alınması da en az tedavisi kadar önemlidir. Bu durum pedofil bireyler ve yakınları için bir umut ışığıdır.
Pedofili bir takım düşünsel bozuklukların hormonal dengesizliklerle birlikte kendini gösterdiği komplike bir hastalık halidir. Bu nedenle hastalığı kontrol altına almak için hem psikoterapi yöntemleri hem de kimyasal ilaçlar birarada kullanılmalıdır.
Tedaviye yönelik kullanılan ilaçlar seks dürtüsünü azaltmak için antiandrojenler, medroksiprogesteron asetat ve leuprolid asetat içerir.Medroksiprogesteron asetat ve siproteron asetat gibi hormonlar vücuttaki testosteron seviyesini düşürerek cinsel tahriği ve saldıranlığı azaltır. Seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI’ler) ise, kompulsif cinsel bozuklukları tedavi etmek ve libido düşürücü cinsel yan etkiler sağlamak için kullanılır. Genellikle depresyon için uygulanan dozlardan daha yüksek dozlar uygulanır.
İlaç tedavisi genellikle, davranışsal ve bilişsel tedavilerle birlikte kullanılmalıdır. Bu tedavi yöntemlerinden bazıları şöyle sıralanabilir;
*Caydırıcı şartlandırma, (terapistin rahatsız edici dış bileşenlerle zihindeki kodları birleşirmesi)
*Bilişsel çarpıklıkların önlenmesi, (örneğin çocuğun da bu durumu istediğine yönelik düşüncelerin yok edilmesi)
*Mağdura empati (mağdurların yaşadıklarına ilişkin videoları gösterilebilir),
*Atılganlık eğitimi (sosyal beceri eğitimi, zaman yönetimi, yapı)
*Nüks önleme (davranışa ilişkin öncüllerin tanımlanması ,yüksek riskli durumlar ve öncülleri nasıl bozabilirim eğitimleri),
*Gözetim sistemleri (hasta davranışlarını izlemeye yardım eden aile ilişkileri) ve ömür boyu devam eden bakım
Pedofil bir bireyin düşünsel yetilerinde oluşan bozukluklar, çoğu durumda yanlış şeyler yaptığını bile farkedememesine yol açar. Gerçekten de konuşma imkanı bulunan pedofil bireylerden bazıları için bu dürtüler son derece normaldir. Hastalığın kontrol altına alınabilmesi için öncelikle pedofil bireyin, içinde bulunduğu durumla ilgili idrağının olması gerekir. Hasta, kendisinde normal olmayan birşeyler olduğunu kabul etmeli ve terapistin yönlendirmesine açık olmalıdır. Eğer hasta bu farkındalığa sahip değilse, ilk yapılması gereken, hastanın zihninde oluşan yanlış kodların giderilmeye çalışılmasıdır.
Yapılan psikoterapik tedaviler sırasında pek çok pedofil bireyin, erken çocukluk ve gençlik dönemlerinde bir cinsel istismara maruz kaldığı görülmüştür.Bazı durumlarda hastanın kendisi bile ortaya çıkan bu duruma şaşırmıştır çünkü beyin kötü hatıraları silme eğilimindedir. İlk cinsel travmatik kodlar, beynin farklı süreçlerinde baskılanabilir ve bir daha hatırlanmayabilir. Ancak yine de, her travmatik kod ileriki yaşlarda mutlaka çeşitli şekillerde gün yüzüne çıkar.
(Burada da görüyoruz ki, çocukların yaşadığı cinsel travmaların en iyi şekilde tedavi edilmesi, gelecek yıllarda karşımıza bir cinsel istismar suçlusu olarak çıkmamaları için elzemdir.)
Pedofil bir bireyin hastalığının kontrol altına alınabilmesi için, birey tedavi girişimlerine razı olmalıdır. Ancak bu şekilde olumlu sonuçlar alınabilir. Dinamik psikoterapiler, davranış tedavi teknikleri, kimyasal tedaviler ve cerrahi müdahaleler çeşitli sonuçlar verebilir. Burada gözardı edilmemesi gereken şey şudur; pedofili genellikle yaşam boyu süren bir hastalık halidir ve hastalığı kontrol altına almak için yapılması gerekenler de yaşam boyunca uygulanmalıdır.
*Eğer pedofil olduğunuz kanısındaysanız, kesin bir tedavi olmayışı sizi umutsuzluğa sürüklemesin. Uzman yardımı alarak hayatınız boyunca bu hastalığı kontrol altında tutmanız münkün. Kimyasal ilaçlarla cinsel dürtülerinizin azalmasını ve psikoterapilerle de bu dürtülerinize neden olan bilişsel faktörlerin kontrolünü sağlayabilirsiniz. Lütfen, bu hastalık sizi bir cinsel suça yöneltmeden önce bir uzmana başvurun. İletişim bölümümüzden bize yazarak da size yardım eli uzatmamızı sağlayabilirsiniz.*