Yanındayım Derneği olarak, 26 Haziran Dünya Uyuşturucu Madde Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü kapsamında Bodrum’da gerçekleştirilen ilk seminere ev sahipliği yapmıştık. Pandemi nedeniyle seminer düzenleyemediğimiz bu önemli günde ise, paylaşmak istediğimiz bilgiler için bir basın bildirisi yayınlama kararı aldık. Bu yazıda 2020 yılı verileri ile hazırlanan EMCDDA raporu ve İç İşleri Bakanlığı tarafından paylaşılan bilgiler doğrultusunda, bazı önemli başlıkları sizler için derledik.
** NARKOLOG projesi kapsamında İç İşleri Bakanlığı tarafından hazırlanan 74 soruluk Narkoform, adli işlem görmüş 23.526 uyuşturucu kullanıcısı tarafından yanıtlandı ve şimdiye kadarki en sağlıklı veriler toplanmış oldu. Bu çalışmaya göre formu cevaplayan kullanıcıların;
– Bağımlılık kriterleri açısından %70 .8 ‘i bağımlıdır.
– %87,2’si aile fertleriyle birlikte yaşamaktadır ve %47’si uyuşturucu maddeyi ‘’kendi evinde” kullanmaktadır. (Aile fertleri göz yumuyor / farkında değil / birlikte kullanıyor.)
– Uyuşturucu öncesi tütün kullanım oranı %83,4’tür.
– %80’i madde kullanmaya ‘’esrar’’ ile başlamıştır. Öte yandan 2020 yılı verilerinde, “kullanılan ilk madde olarak” metamfetamin, bonzai, sentetik ecza ve captagonda artış görülüyor.
– %75.9′ u, uyuşturucu maddeyi ilk olarak ‘’arkadaş veya yakın çevresinden’’ temin ettiğini belirtmiştir. Merak, özenme ve arkadaş ısrarı gibi nedenlerse, etkili eğitim ve önleme çalışmalarıyla sonlanabilir dezavantajlardır.
– Uyuşturucuya başlayan en riskli yaş gurubu % 71’lik oranla 15-24 yaş aralığındaki gençlerdir.
– Ankete katılanların % 25,3’ü uyuşturucu maddeyi metruk binalarda kullanıyor. Bu nedenle ülke genelinde yaklaşık 90 bin metruk bina yıkılmış ve 15bin metruk bina ıslah edilmiştir.
-Çalışmada öne çıkan çarpıcı bir sonuç olarak, uyuşturucu kullananların % 86’sı aile içinde şiddet görmediğini ve yaklaşık %48’i anne babası arasında hiç şiddet yaşanmadığını belirtmiştir. Bu sonuç, kişilerin uyuşturucuya başlama nedenleri üzerine yeni bir çalışma gerekliliğini de ortaya koyuyor.
Ayrıca, 2018 yılında vatandaşların uyuşturucu ile mücadeleye katılımını sağlamak amacıyla kurulan UYUMA aplikasyonu, 181.135 kişi tarafından indirildi ve bu uygulama ile 10.790 ihbar işleme alındı.
Hazırlanan rapordan birkaç başlık bu şekildeydi. Daha detaylı verilere ECMDDA ve www.nakotik.pol.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Müsaadenizde biz de birkaç cümle eklemek istiyoruz;
Narkotik savaşının 3 cephesi vardır. Bunlar; kolluk güçlerinin gerçekleştirdiği arzla mücadele, bilinçlendirme faaliyetlerini içeren önleme/eğitim çalışmaları ve bağımlı bireylerin iyileştirilmesini içeren tedavi/rehabilitasyon süreçleridir. Biz önleme ve eğitim çalışmaları olarak çeşitli projeler, toplantılar ve seminerler düzenliyoruz. Talep mücadelenin de en az arzla mücadele kadar önemli olduğunu biliyoruz. Pandemi öncesi Bodrum’da 4 lisede gerçekleştirdiğimiz ebeveynlere yönelik “Uyuşturucuya Karşı Farkındalık” toplantılarımıza yeni eğitim öğretim döneminde de devam edeceğiz. Arzla mücadelenin yetmediği, talep
Türkiye’de, hem pazarın hem de farklı ülkelere transit olma konumunun dezavantajlarına rağmen, uyuşturucu kaynaklı ölümlerde azalma yaşanıyor. Bu bizim için sevindirici bir gelişme. ( 2017 yılında 941, 2018 yılında 657, 2019 yılında 342 kişi). Sahada yürütülen kapsamlı operasyonların, bu başarıda rolü çok büyük. 2019 yılında 19 ton ile dünyada en çok eroin ele geçiren 2. ülke olduk. Ülkemizde neredeyse her çeşit uyuşturucuda Avrupa genelindeki en yüksek miktarlar ele geçiriliyor. Öte yandan bu kadar başarılı proje, uygulama ve operasyonlara rağmen, son zamanlarda ülke gündeminde sıkça karşımıza çıkan ve organize suç örgütü liderliği suçu ile aranan Sedat Peker’in, ülkemizdeki uyuşturucu trafiği hakkındaki önemli iddialarına ilişkin herhangi bir inceleme halen başlatılmış değil. Yanıtsız kalan sorular da, gönüllülükle emek veren kişilerin bu mücadeleye olan güvenini zedeliyor ne yazık ki…
Ve son olarak 26 Haziran’a bir not bırakalım istiyoruz:
Biz yerel bir dernek olarak, bir tek genci bile uyuşturucu belasından koruyabilmeyi büyük bir mutluluk sayıyoruz. Biz, köşebaşında 20 liraya hap satan torbacıdan, milyonluk sevkiyatları yönetenlere kadar; uyuşturucu maddelerin üretimini, satışını ve transferini yapanların, ve bunlaragöz yumanların karşısında; canını dişine takarak mücade eden narkotik ekiplerinin, değerli eğitimcilerimizin ve evlatları için çalışan anne babaların yanındayız.
26 Haziran, Dünya Uyuşturucu Madde Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü’dür.
Teşekkürler.